EROİN BAĞIMLILIĞI 15 Ekim 2024, 01:10
Madde bağımlılığı; uyuştucu, uyarıcı ve keyif verici maddelere olan bağımlıktır. Bu maddeler sinir sistemini direk etkileyen kimyasallardır. Bu kimyasallar kendi içlerinde 4 gruba ayrılırlar.
Madde bağımlılığı; uyuştucu, uyarıcı ve keyif verici maddelere olan bağımlıktır. Bu maddeler sinir sistemini direk etkileyen kimyasallardır.
Bu kimyasallar kendi içlerinde 4 gruba ayrılırlar.
- - Uyarıcı maddeler
- - Uyutucu veya uyuşturucu maddeler
- - Halüsinojenler
- - Uçucular
EROİN NEDİR ?
Eroin yarı sentetik bir afyon türevidir. İçerisinde, opioid kimyasal bir madde bulunur ve bu madde vücutta morfin etkisi gösteren sürekli ve şiddetli kullanma isteği yaratan eroin bağımlılığı yapan kimyasal bir maddedir. Afyondan morfin ve morfinin işlenmesinden de eroin elde edilir. Sürekli eroin kullanımı vücutta tolerans gelişmesine ve her seferinde aynı etkiyi görebilmek adına daha fazla doz alımına sebep olur. Eroin, oldukça güçlü ve etkili bazen ölümle sonuçlanabilen yasal olmayan en tehlikeli uyuşturucu maddedir. Eroin, sinirsel aktiviteyi yavaşlatarak sağladığı gevşeme, rahatlama, mutluluk, neşe, coşku gibi hisleri sebebiyle kullanılsa da tek kullanımda bile bağımlılık yaratır. Vücut tolerans geliştirdiğinden her seferinde daha fazla doz ihtiyaç duyulur. Enjeksiyon, sigara veya burun yolu gibi çeşitli şekillerde alınabilir. Enjeksiyon yoluyla başka hastalıklarda bulaşma görülür.
Eroin bağımlılığı disiplinli bir şekilde kontrol altına alınması gerekir. Maddenin bir kez bile kullanımında bile bağımlılık yaratma riski oldukça fazladır. Birey madde kullanmadığı zamanlarda yoksunluk sendromları ortaya çıkar. Ve madde bulmak için olumsuz davranışlar göstermeye başlar. Eroin bağımlılığı hem ruhsal hem de fiziksel olarak çok önemli tahribatlara sebep olur. Eroin alımı sırasında kullanılan enjektör vasıtasıyla AIDS, Hepatit gibi hastalıklarda bulaşabilme ihtimali vardır. En önemlisi de yüksek dozda kullanılan eroin yüzünden görülen ölümler çok fazladır
EROİN BAĞIMLILIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Eroin bağımlılığı olan bir birey eroin aldıktan 6 – 12 saat sonra yoksunluk yaşamaya başlar ve tekrar madde alma ihtiyacı duyar.
Maddeler halinde sıralarsak
- - İlaca duyulan isteğiniz artmaya başlar.
- - Huzursuzluk yaşarsınız.
- - Uyku probleminiz olur.
- - Çekilmesi zor depresyon, anksiyete ve korkular yaşamaya başlarsınız.
- - Karın krampları başlar.
- - Kontrol edilmesi zor bacak hareketleri, huzursuz bacak sendromu yaşarsınız.
- - Mide bulantısı ve bunu takiben kusma ve ishal.
- - Saldırgan olmaya başlarsınız.
- - Üşüme, titreme oluşur.
- - Nezle benzeri semptomlar yaşarsınız.
- - Kalp atışlarınızda ve kan basıncınızda artış gözlenir.
- - Gözlerinizde sulanma, terleme ve burun akıntısı yaşarsınız.
- - Yaşamda keyif almamaya başlarsınız.
EROİN BAĞIMLILIĞI NASIL ANLAŞILIR ?
- - Eroin bağımlılığı yaşayan bir birey ise konsantrasyon bozukluğu yaşar,
- - Hafızası dağınıktır ve öğrenmede güçlük çeker.
- - Kalp atışlarında ve solunumunda yavaşlama oluşur ayrıca solunum almada zorluk çeker.
- - Madde bağımlılığı yaşayan birinin konuşması yavaş ve ses tonu bitkin olur.
- - Madde bağımlılığı sağlıksız zayıflamaya sebep olur.
- - Tabi ki bunlar dışında kişinin madde bağımlılığı olup olmadığını anlamak için hal ve hareketlerini takip etmek önemlidir.
EROİN BAĞIMLILIĞI VÜCUDU NASIL ETKİLER ?
Madde bağımlılığı tedavisi olan iradi bir problemdir. Bu sebeple kişiye özel bir planlama yapılarak üstesinden gelinebilir.
- - Eroin bağımlılığı olan bireyler genelde yorgun, durgun ve ağır bir şekilde hareket etmektedirler.
- - Eroin bağımlılığı olan bireyler, bireysel bakımlarını dahi yapamayacak bir hale gelirler. Aynı zamanda sürekli olarak kilo kaybı yaşadıkları için bakımsız ve sağlıksız bir dış görünüşe sahip olurlar.
- - Eroinin içerisinde sedatif bir madde bulunduğundan, eroin bağımlısı olan bireyde mutluluk, coşku ve gevşeme olduğu için tercih edilebilirliği oldukça fazladır.
- - Eroin büyük bir sıklıkta kullanıldığında eroin bağımlılığı olan kişide çok ciddi bir biçimde fiziksel ve psikolojik bir bağımlılık haline alarak kişinin hayatını negatif yönde etkiler.
- - Eroin bağımlılığı olan kişilerde, öğrenmede zorluk yaşama, dikkat eksikliği ve hafızada bulanıklık gibi semptomlar görülmektedir.
- - Eroin bağımlılığı olan bireylerde, bulantı, istifra, solunumunda ve kalp ritimlerinde düşüş, solunum yavaşlaması ve güçlüğü gibi kendi sağlığını doğrudan etkileyecek sıkıntılar da görülebilmektedir.
- - Eroin maddesinin kullanımı çoğaldığı ve sıklaştığı zamanlarda eroin bağımlısı bireylerde, burun akıntısı, göz bebeklerinde büyüme, terleme ve ishal gibi sorunlar kendini göstermeye başlar.
EROİN BAĞIMLILIĞI VE YARATTIĞI FİZİKSEL SORUNLAR ?
- - Madde bağımlılığı bağışıklık sistemini hızlı bir şekilde zayıflatır. Geriye hastalıklı beden bırakır.
- - Cinsel işlev bozuklukları oluşur.
- - Akciğer ya da kalp hastalığı, felç, kanser gibi çeşitli problemlere de rastlanmaktadır.
- - Ağızda kuruluk ve buna bağlı ağız içinde yaralar oluşur.
- - Kollarda ve bacaklarda ağırlık hissi yaşanır.
- - Deride kaşıntı.
- - Diş sağlığı problemleri
- - Kilo kaybı
- - Damarlarda daralma oluşur.
- - Kabızlık
- - Kaslarda spazm
- - Göz altlarında morluk ve ciltte solgun bir görünüm oluşur.
- - Mide bulantısı ve kusma
- - Bulaşıcı hastalıklar ve erken ölümlerde görülmektedir.
EROİN BAĞIMLILIĞI PSİKOLOJİYİ NASIL ETKİLER ?
İnsan sosyal bir canlıdır. Madde insanın hayatında farklı sonuçlara sebep olmaktadır. Madde bağımlılığı yaşayan bir bireyin düşünce ve davranışlarında problemler oluşmaya başlar. İlk başlarda keyif veren eroin zamanla iradenin kontrolden çıkmasına sebep olur. Uyku problemleri, takıntı, kaygı ve hatta deliryum gibi ruhsal bozukluklara sebep olur. Kişilik değişiklikleri ve ilişkilerde zorlanma başlar. Birey zamanla bakımsız olur ve sosyal yaşamdan geri çekilmeye başlar. Kişi iş ve okul hayatına devam edemez duruma gelir ve buda bireyin hayatında başarısızlığa sebep olur. Öfke kontrolünde zorluk yaşayan birey tartışmalar yaşar ve adli sıkıntılarla da karşılaşabilir.
DİĞER PROJELER
-
BAĞIMLILIK DÖNGÜSÜ
15 Ekim 2024, 02:17 -
UYUŞTURUCU MADDE NEDİR ÇEŞİTLERİ NELERDİR
15 Ekim 2024, 02:15 -
LSD BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 02:14 -
KOKAİN BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 02:09 -
BONZAİ BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 02:06 -
ANTİDEPRASAN BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 02:04 -
EXTACY BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 02:00 -
METAMFETAMİN BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 01:58 -
ESRAR BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 01:52 -
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ÖNLENMESİ
15 Ekim 2024, 01:16