KOKAİN BAĞIMLILIĞI 15 Ekim 2024, 02:09
Kokain, genellikle burundan çekilen, tütsülenen ve enjekte edilen beyaz bir toz formunda, güçlü bir şekilde madde bağımlılığı yapan uyarıcı bir ilaçtır. Eğlence amaçlı bir madde olarak popülaritesi motivasyon ve enerji üzerindeki algılanan olumlu etkilerinden kaynaklanmaktadır. Kokain bağımlılığı olan kişiler, uyuşturucu sistemden çıkmaya başladığında, anksiyete, kafa karışıklığı, sinirlilik ve ajitasyon gibi hoş olmayan reaksiyonlar yaşayabilirler. Bu olumsuz etkilerden kaçınmak için madde bağımlılığı olanları düzenli olarak kokain kullanmaya yönlendirebilir. Kokain bağımlılığı kronik bir beyin durumu olsa da kişinin kokain bağımlılığından kurtulması mümkündür.
KOKAİN NEDİR ?
Kokain, vücudun merkezi sinir sistemini yöneten, enerji verici beyaz, toz halinde bir maddedir. Binlerce yıldır Güney Amerika’daki insanlar uyarıcı etkileri nedeniyle kokainin kaynağı olan koka yapraklarını çiğnemiş ve yutmuştur. 1900’lerin başında, saflaştırılmış kokain, çok çeşitli hastalıkları tedavi etmek için geliştirilen birçok tonik ve iksirdeki ana aktif bileşendi ve hatta Coca-Cola’nın ilk formülasyonlarında bile bir bileşendi. Sentetik lokal anestezilerin geliştirilmesinden önce cerrahlar ağrıyı engellemek için kokain kullandılar. Bununla birlikte yapılan araştırmalar da, madde bağımlılığı beyin yapısını ve işlevini değiştirebilir. Bugün çoğu insan kokainin bağımlılık yaptığını kabul etse de, binlerce kişi hala kullanmaya devam etmektedir. Madde bağımlılığı, kötüye kullanıldığı için yasa dışı olduğu kabul edilir.
KOKAİN BAĞIMLILIĞI BELİRTİLERİ ?
Kokain son derece bağımlılık yapan bir uyuşturucudur, ancak madde bağımlılığını tanımlamak zor olabilir. Kokain kullanımına ihtiyaç duymak ve onunla birlikte gelen sonuçları görmezden gelmek, kokain bağımlılığı belirtilerindendir. Psikolojik bağımlılık genellikle üstesinden gelinmesi en zor kısımdır, ancak madde bağımlılığı olan kişilerin yaşadığı inkâr edilemez fiziksel belirtileri de vardır.
KOKAİN BAĞIMLISI NASIL ANLAŞILIR ?
Tek seferlik kokain kullanımı bile madde bağımlılığına dönüşebilir ve daha fazla kullanma ihtiyacı duyan kişi sık sık kokain kullanan biri haline gelir, yani normal hissetmek için kokaine sahip olması gerekir. Etkileri yoğun ancak kısa ömürlü olduğundan, yüksek olan etkiyi yeniden deneyimlemek için daha fazla çaba sarf etmenize neden olur ve bu da vücudunuzun ve zihninizin kokaine o kadar alışmasına neden olur ki, ona karşı bir tolerans geliştirirsin, ciddi kokain bağımlılığı semptomları yaşanabilir.
Kokain bağımlılığı belirti ve semptomları kişiden kişiye değişir. Tanımlanmış birkaç psikolojik, fiziksel ve davranışsal semptom vardır.
Aşağıdaki davranışlar fark edilirse, bu bir kokain bağımlılığı olduğunu gösterebilir.
- İstenen etkiyi hissetmek için daha fazla ilaç alma isteği duyuluyorsa.
- Kokain bırakıldığında veya dozu azaltıldığında, kişi kendini gergin, huzursuz ve depresif hissediyorsa.
- Kokain dozu denemelere rağmen azaltılamıyorsa veya kontrol edilemiyorsa.
- Zaman kokain almayı düşünmek ile geçiyorsa.
- Kokain almak için aile, arkadaşlar ve iş hiçe sayılıyorsa.
- Kokainin verdiği zararın farkında olup yinede vazgeçilemiyorsa.
KOKAİN BAĞIMLILIĞI VÜCUDU NASIL ETKİLER ?
- Kokain bağımlılığı zamanla vücudun her bölümünü olumsuz etkiler ve uzun vadeli ciddi etkiler bırakır. Vücut uzun süre strese dahil olursa devreler giderek daha hassas hale gelir, bu da ilacı almadığında artan memnuniyetsizliğe ve olumsuz ruh hallerine yol açar, bu da yoksunluk belirtileridir.Madde bağımlılığı davranışsal belirtileri:
- - Dürtüsel olarak veya artan enerjiyle hareket etmek.
- - Borç almaya veya para çalmaya çalışmak.
- - Bulunulan yer, iş arkadaşları ve faaliyetler hakkında dürüst olamamak.
- - Kokainin kötüye kullanımını azaltamamak.
- - Dikkatsiz ve riskli davranışlarda bulunmak.
- - Aşırı porno izlemek.
- Madde bağımlılığının diğer etkileri şunlardır:
- - Konuşkan olmak.
- - Heyecanlanmak
- - Uyanıklık
- - Endişe
- - Aşırı güven
İnsanların kokaini kullanma şekli, etki gücünü ve etki süresini değiştirir. Burundan çekmenin etkileri kısa sürelidir, yaklaşık 15-30 dakika sürer. Sigara içmek veya Kokain enjekte etmek daha yoğundur ancak etkisi daha da kısa bir süre, yaklaşık 5 ila 10 dakika sürer. Çoğu kokain bağımlılığı olan kişi, istenen etkiyi sürdürmek için sık sık doz alacaktır. Buda daha yüksek doz riski taşır. Kokain bağımlılığı geliştikten sonra, bir tolerans gelişecek ve kullanım durdurulduğunda madde bağımlılığı yoksunluk belirtileri ortaya çıkacaktır.
Kokain detoksu yaparken doğru yapılması son derece önemlidir. Vücudu ek travma ve stresten korumak için güvenli bir şekilde detox yapmanın yolları vardır. Tıbbi destek ile birlikte psikoterapi desteği kokain detoksu için önemlidir.
KOKAİN BAĞIMLILIĞI FİZİKSEL SORUNLAR ?
- - Vücut ısısında yükselme.
- - Yüksek kan basıncı.
- - Kalıcı burun kanaması.
- - Aşırı terleme.
- - İştah kaybı.
- - Enerji patlamaları.
- - Az uyuma veya uykusuz kalma.
- - Karaciğer ve böbrek hasarı.
- - İnme.
- - Bellek, dil ve mantıklı düşünme de dahil olmak üzere bütün zihinsel yetilerde ilerleyici kötülemeye, gündelik etkinlikleri ve davranışları yerine getirememe yetisinde değişiklikler.
- - Kalp krizi.
Hamilelik sırasında kokain kullanımı, annede migren ve nöbetlere, erken membran yırtılmasına ve doğumdan önce plasenta zarının uterustan ayrılmasına sebep olabilir. Ayrıca hamilelik sırasında kokain kullanan annelerden doğan bebekler genellikle erken doğar.Kokain bağımlılığı özellikle tehlikelidir çünkü sürekli kullanım kalpte zorlanmaya neden olabilir. Uyuşturucu bağımlılığı olanlarda en yaygın ölüm nedeni inme veya kalp durmasıdır.
KOKAİN BAĞIMLILIĞI PSİKOLOJİK SORUNLAR ?
- - Karar vermede zayıflık.
- - Huzursuzluk.
- - Psikoz.
- - Kısa coşku ve hoşnutluk hali.
- - Ani aşırı güven duyma.
- - Depresyon, ruh hali değişimleri ve sinirlilik.
- - Heyecan.
Siz veya tanıdığınız birinin madde bağımlılığı var ise, hemen yardım alın
DİĞER PROJELER
-
BAĞIMLILIK DÖNGÜSÜ
15 Ekim 2024, 02:17 -
UYUŞTURUCU MADDE NEDİR ÇEŞİTLERİ NELERDİR
15 Ekim 2024, 02:15 -
LSD BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 02:14 -
KOKAİN BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 02:09 -
BONZAİ BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 02:06 -
ANTİDEPRASAN BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 02:04 -
EXTACY BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 02:00 -
METAMFETAMİN BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 01:58 -
ESRAR BAĞIMLILIĞI
15 Ekim 2024, 01:52 -
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ÖNLENMESİ
15 Ekim 2024, 01:16